Naar Vacatures

Werkgeluk: welke factoren zijn cruciaal om werkgeluk te bereiken?

Eva Haarsma
6 min.
LinkedIn
WhatsApp
Werkgeluk: welke factoren zijn cruciaal om werkgeluk te bereiken?

Werkgeluk is een term die steeds vaker opduikt in de moderne werkomgeving. Maar wat is werkgeluk? En waarom is werkgeluk belangrijk? Voor de één is die vraag misschien makkelijker te beantwoorden dan voor de ander. In essentie gaat werkgeluk over de mate van voldoening en plezier die mensen ervaren in hun werk. En dat is cruciaal voor jouw persoonlijke welzijn, maar het heeft ook een directe impact op de productiviteit en effectiviteit binnen organisaties! Voor beide partijen dus belangrijk om na te streven. Van welke factoren dat precies afhangt, ontdek je hieronder.

Wat is werkgeluk?

Eerst nog even terug: wat is werkgeluk precies? Er is geen universeel vastgestelde "officiële" definitie van werkgeluk, omdat het een relatief nieuw en subjectief concept is dat door verschillende experts en organisaties op verschillende manieren wordt omschreven. Echter, een veelgebruikte definitie van werkgeluk is: Werkgeluk is het duurzame gevoel van welzijn en tevredenheid dat voortkomt uit het plezier, de betrokkenheid en de zingeving die iemand in zijn of haar werk ervaart. En dit omvat zowel de dagelijkse werkervaringen als de bredere context van persoonlijke groei en betekenis binnen de werkomgeving.

Deze definitie benadrukt dat werkgeluk méér is dan alleen tijdelijk geluk; het gaat om een diepere, meer langdurige tevredenheid die voortvloeit uit verschillende factoren binnen de werkomgeving. Werkgeluk is het gevoel van voldoening, plezier en zingeving dat iemand ervaart in zijn of haar werk. Het gaat om een positieve beleving van het werk waarin niet alleen taken en verantwoordelijkheden plezierig en motiverend zijn, maar ook de werkomgeving en relaties met collega's en leidinggevenden bijdragen aan een gevoel van welzijn. Werkgeluk ontstaat wanneer mensen zich gewaardeerd, betrokken en in staat voelen om zichzelf te ontwikkelen, waardoor ze niet alleen productiever zijn, maar ook meer voldoening halen uit hun werk.

Er zijn verschillen werkgelukmodellen vormgegeven, bijvoorbeeld het Performance Happiness Model.

Welke factoren spelen een belangrijke rol in werkgeluk?

De rol van autonomie in werkgeluk

Eén van de belangrijkste factoren met betrekking tot werkgeluk, is autonomie. Autonomie in het werk geeft werknemers een gevoel van controle en competentie, wat direct bijdraagt aan werkgeluk. Onderzoekers zoals Deci en Ryan benadrukken in hun Zelf-Determinatie Theorie dat autonomie, naast competentie en verbondenheid, een fundamentele menselijke behoefte is. Werknemers die autonomie ervaren, voelen zich meer betrokken en zijn vaak gelukkiger in hun werk.

Zelfontplooiing en persoonlijke groei

Nog een ander essentieel aspect van werkgeluk is de mogelijkheid tot zelfontplooiing en persoonlijke groei. Wanneer je in een baan kansen krijgt aangeboden om vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan (denk aan trainingen, paperback sessies, opleidingen, het bezoeken van een congres etc.), draagt dit significant bij aan je gevoel van werkgeluk. Mensen zijn nou eenmaal geprogrammeerd om altijd te streven naar die stap vooruit. En blijven groeien en ontwikkelen is natuurlijk niet alleen voor jezelf prettig – een werkgever heeft hiermee een steeds waardevollere werknemer.

Waarom is zingeving belangrijk voor werkgeluk?

Zingeving en betrokkenheid bij het werk zijn de volgende cruciale componenten van werkgeluk. Werknemers die het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet en een positieve bijdrage levert aan het geheel, zijn vaak meer gemotiveerd en tevredener. Dat hoeft niet per se op een bepaald niveau te zijn (zoals bijdragen aan een groter doel of maatschappelijke impact hebben), maar simpelweg het gevoel hebben dat wat je doet, zin heeft, dat je het niet voor niets doet. Ook dit onderstreept nog eens waarom werkgeluk belangrijk is en het op meerdere ‘niveaus’ een rol speelt. Werkgeluk van een individu hangt namelijk samen met je betrokken voelen in het geheel.

Balans tussen werk en privéleven

Een goede balans tussen werk en privéleven is een andere belangrijke factor van werkgeluk. Voorbeelden zijn flexibele werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken. Die kunnen je helpen deze balans te vinden, wat leidt tot minder stress en een hoger algemeen geluksgevoel in het werk. Tegelijkertijd kan bijvoorbeeld thuiswerken de balans ook juist uit evenwicht brengen. Werk en privé gaan dan immers gemakkelijker door elkaar lopen of je kunt je misschien thuis minder goed concentreren of verlies je de connectie met collega's. Daarom is het belangrijk dit voor jezelf te bepalen en goed aan te voelen wat voor jou het beste werkt.

Een positieve werkomgeving: de sleutel tot werkgeluk

Tot slot is een positieve en ondersteunende werkomgeving van vitaal belang voor werkgeluk. Aspecten zoals veiligheid, waardering, goede relaties met collega's en leidinggevenden, en een cultuur van open communicatie en respect zijn allemaal belangrijke werkgelukfactoren. Ga je met lood in je schoenen naar je werk, of heb je zin om je collega's te begroeten? Vind je je baan wel leuk, maar heb je een hekel aan de bedrijfscultuur? Ben je bang om met je leidinggevende in gesprek te gaan of kijk je er juist naar uit en voel je je geïnspireerd na een fijn gesprek? Heb je het gevoel dat er naar je omgekeken wordt of sjokt iedereen maar langs je heen en word je nauwelijks gezien? Allemaal zaken die de sfeer in grote mate bepalen en waar je soms ook zelf invloed op hebt, maar niet altijd even goed grip op krijgt.

Week van het werkgeluk

27% van de Nederlanders heeft één of meerdere slechte werkdagen per week. Ondanks de toegenomen aandacht voor (werk)geluk, zien we dat er in Nederland nog een groot verschil is tussen hoe gelukkig we ons voelen op het werk en in de rest van ons leven. Ons werk scoort beduidend lager. Dat is jammer, want we brengen veel tijd door op ons werk. Bovendien, als we daar gelukkig zijn heeft dat ook veel effect op de rest van ons leven. En ook voor organisaties is werkgeluk relevant. Gelukkige medewerkers zijn gezonder, meer betrokken, werken beter samen en zijn productiever.

Om die reden is in 2018 de laatste week van september uitgeroepen tot Week van het Werkgeluk. De Week van het Werkgeluk is bedoeld om mensen en organisaties die werkgeluk belangrijk vinden aan elkaar te verbinden. Om met elkaar in gesprek te gaan over hoe we gelukkig zijn op je werk vanzelfsprekend kunnen laten zijn. Meer erover weten? Check: Week van het Werkgeluk!

Conclusie: waarom werkgeluk essentieel is

Werkgeluk is een multidimensionaal concept dat verstrekkende gevolgen heeft voor zowel werknemers als werkgevers. Het omvat aspecten als autonomie, zelfontplooiing, zingeving, werk-privébalans en een positieve werkomgeving. Door te investeren in werkgeluk, investeren organisaties in hun meest waardevolle 'asset’: hun werknemers. Wat vervolgens leidt tot een hogere productiviteit en betrokkenheid én een gezondere en prettigere werkomgeving waar beide partijen wel bij varen.

Ben jij toe aan een plek waar je het werkgeluk kunt vinden dat je zoekt? Of denk je dat jouw mate van werkgeluk wel een frisse impuls zou kunnen krijgen? Bekijk onze vacatures, laat je cv achter of neem rechtstreeks contact met ons op. Samen zoeken we naar een plek die op elk niveau bij je past en je werkgeluk een oppepper geeft.

Categorieën
home pagina