Het is als kandidaat belangrijk om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Een groot onderdeel van deze voorbereiding bestaat uit het vooraf bedenken van vragen die gesteld kunnen worden. Welke vragen kan ik verwachten en hoe ga ik hierop antwoorden? Het is minstens zo belangrijk om zelf vragen te stellen aan de werkgever! Vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek getuigt namelijk van interesse, motivatie en een goede voorbereiding. Maar welke vragen heb je het meest aan en vertellen je het meest over een werkgever?
Gebruik de vacature waarop je hebt gesolliciteerd als aanknopingspunt, en gebruik dit om vragen te bedenken die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. In de vacature staat over het algemeen niet concreet beschreven waarom er een positie open is, waarom deze niet intern is ingevuld of waar de prioriteiten op dit moment liggen. Gebruik bij het voorbereiden op de vragen die je gaat stellen thema’s waar je je aan vast kunt houden.
Vragen stellen sollicitatiegesprek
Hieronder vind je een aantal voorbeeldvragen die jou kunnen helpen in de voorbereiding op je sollicitatiegesprek. Gebruik ze als leidraad en probeer vooral je eigen draai te geven aan de vragen die je wil gaan stellen.
“Waar ligt de focus van mijn team?”
Het team waarin je terechtkomt bepaalt een groot deel van je werkbeleving. Hoe groot je team is, of waar de focus ligt, zijn bijvoorbeeld factoren die je niet kunt veranderen en waarbij je voor jezelf na kunt gaan of het bij je past. Het is daarom waardevol om informatie over je team te krijgen tijdens je sollicitatiegesprek. Denk ook aan de targets van het team en wat de volgende kwartaalplannen zijn. Wat is je rol binnen het team? Hoeveel vrijheid heb je in het bepalen van prioriteiten, doelen en deadlines? – waardevolle informatie!
Vragen stellen over teamsamenstelling: - Hoe zien de targets van het team eruit? - Welke mensen ga ik aansturen? - Kunnen jullie wat over het team en de teamleden vertellen?
“Hoe ziet een dag/week eruit in deze functie?”
Het inhoudelijke deel van de functie waar je op solliciteert is ook van belang om ter sprake te brengen tijdens het sollicitatiegesprek. Natuurlijk zijn er weinig banen waarin je dag in dag uit hetzelfde doet – gelukkig – maar het kan fijn zijn om een beeld te krijgen van je verschillende taken en bezigheden. Daarnaast kun je vragen of er ruimte is voor begeleiding of trainingen en of hier een opleidingsbudget voor beschikbaar is. Zijn er voorbeelden van projecten waar jij je zoal mee bezig gaat houden? Allemaal vragen die je aan de werkgever kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.
Vragen stellen over je werkzaamheden: - Hoe zien mijn werkzaamheden er straks uit? - Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? - Stel ik word aangenomen, wat zou mijn eerste opdracht dan zijn? - Wat wordt er van mij verwacht in de eerste paar maanden?
“Hoe is de managementstijl het best te omschrijven?”
Onthoud bij het bedenken van de vragen die je wil stellen een aantal sleutelelementen; goede vragen stellen en interesse tonen bij een sollicitatiegesprek zijn manieren om indirect jouw kwaliteiten te benadrukken. Tijdens het sollicitatiegesprek een inhoudelijke vraag stellen gericht aan de manager kan aangeven dat je bekend bent met het jargon, de werkstijl en de verschillende functies binnen het bedrijf of de afdeling. Daarnaast is het voor jou natuurlijk ook belangrijk om te weten in welke situatie je terechtkomt. Hoe worden mijn prestaties gemeten? Wat zijn eigenschappen die gewaardeerd worden in werknemers? Op deze manier toon je niet alleen interesse in de baan of het bedrijf, je laat ook zien dat je weet wat belangrijk is en hoe je hieraan bij zou kunnen dragen.
Vragen die gericht zijn op de managementstijl zijn: - In hoeverre heb ik contact met de manager of gedurende de week? - Kun je iets zeggen over de managementstijl? - Wat zijn de opvallende of belangrijke ongeschreven regels in de organisatie?
“Waarom werk jij bij deze organisatie?”
Naast vragen stellen over de functie, werkzaamheden, managementstijl en het sollicitatieproces, kun je ook vragen stellen aan je gesprekspartners. Uiteindelijk zijn de mensen de uitgelezen kans om een écht kijkje in de organisatie en de bedrijfscultuur te krijgen. Vraag bijvoorbeeld waarom iemand werkzaam is bij deze organisatie. Ook kun je vragen stellen die duidelijk maken hoe de band tussen collega’s onderling is, zo kun je vragen of ze elkaar ook buiten het werk om zien.
Vragen gericht aan je gesprekspartners zijn: - Wat denken jullie dat ik dit bedrijf kan brengen? - Kunnen jullie iets over jezelf vertellen? - Waarom zijn jullie (ooit) bij dit bedrijf gaan werken?
“Hoe ziet de rest van het sollicitatieproces eruit?”
Op de vraag of jij nog vragen hebt, die ongetwijfeld voorbij komt tijdens het sollicitatieproces, is het antwoord hopelijk ‘ja’. Toekomstige werkgevers zullen voornamelijk gericht zijn op hoe jij een aanvulling kunt zijn op het bedrijf. Daarom is het voor jou belangrijk om te bedenken hoe het bedrijf/de functie een aanvulling kan zijn op jouw carrièrebeeld. Past de functie bij mij? Stel daarom vragen die voor jou belangrijk zijn: wanneer krijg ik feedback, hoeveel kandidaten zijn er en wat is de tijdsspanne?
Vragen gericht op het sollicitatieproces: - Hoe ziet de verdere sollicitatieprocedure eruit? - Wanneer nemen jullie een beslissing? - Hoeveel kandidaten zitten er verder in de procedure?
Actief vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek
Actief vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek Een goede voorbereiding op het vragen stellen tijdens je sollicitatiegesprek kan jouw stresslevel flink naar beneden halen, waarbij je vóór het sollicitatiegesprek stilstaat bij de elementen die jij belangrijk vindt en die je graag wil gebruiken. Zorg er ook voor dat je geen vragen stelt waarvan je het antwoord op de website van het bedrijf had kunnen vinden! Met originele vragen kom je geïnteresseerd en professioneel over, waardoor je jouw kansen zeker vergroot!
Voorbereiding op het sollicitatiegesprek
Heb je vragen over de voorbereiding van je sollicitatie of weet je niet goed welke vragen tijdens het sollicitatiegesprek aan de werkgever kunt stellen? De consultants van JouwICTvacature kunnen je onder andere helpen bij het vinden van ICT-vacatures, de sollicitatieprocedure, het voeren van een (digitaal) sollicitatiegesprek en de onderhandelingen.