Naar Vacatures

Top 5 veelgevraagde softskills die je carrière direct een boost geven

Eva Haarsma
7 min.
LinkedIn
WhatsApp
Top 5 veelgevraagde softskills die je carrière direct een boost geven

Misschien ben jij op het oog de ideale kandidaat voor een werkgever. Bijvoorbeeld als het gaat om ervaring en vaardigheden, kortom: je cv. Maar als in een sollicitatiegesprek blijkt dat je de energie mist of een werkgever voelt dat uit je verhaal weinig passie spreekt, is de kans groot dat de baan alsnog aan je voorbij gaat. Het gaat er dan om hoe met anderen en je werk omgaat. Softskills ook wel genoemd. Wat zijn softskills precies en welke softskills zijn voor een werkgever enorm belangrijk?

In dit artikel vertellen we je precies wat de betekenis is van softskills, welke softskills je het meest gaan helpen in je carrière, hoe je deze softskills in je werk kunt inzetten, hoe ze je gaan helpen een nieuwe baan te vinden als IT'er en waarom het zo belangrijk is om ze te (blijven) ontwikkelen.

Wat zijn softskills?

Softskills zijn de vaardigheden die van jou niet een goede maar een fantastische werknemer maken, zoals een bepaalde bevlogenheid, het enthousiasme om anderen mee te krijgen, de nieuwsgierigheid om een bedrijf te leren kennen, de manier waarop je omgaat met tegenslag of jouw ‘opgerolde-mouwen-mentaliteit’. De vaardigheden op je cv zijn maar een deel van jouw verhaal. En je diploma’s zijn níet uniek, maar jíj bent dat wel!

Welk type developer ben ik?

Hardskills openen de deur, softskills laten je binnen

Diverse onderzoeken laten zien dat softskills minstens zo belangrijk zijn voor werkgevers, als hardskills. En bij JouwICTvacature zien we dit ook telkens weer. Ook merken we dat als het voorkomt dat een werknemer voortijdig vertrekt, dit bijna altijd ligt aan (het ontbreken van) bepaalde softskills en niet aan de hardskills.

Daar komt nog eens bij dat softskills duurzaam zijn. In tegenstelling tot hardskills, die op den duur verouderen, blijven softskills hun waarde behouden. Waardevast, waardevol, over te brengen op anderen en ze zorgen ervoor dat jij de werknemer wordt die een werkgever wil aannemen. Wil je dus jezelf beter in de markt positioneren? Blijf ook je softskills ontwikkelen.

Benieuwd wat de meest geliefde softskills zijn? Dit zijn de top 5 softskills waarvan onze recruiters merken dat ze het meest gewaardeerd worden door werkgevers.

1. Werkethiek

Er vindt al geruime tijd een verschuiving plaats als het gaat om de verwachting van werknemers. En ook corona heeft een flinke duit in dit zakje gedaan. Kandidaten zijn minder vaak op zoek naar status en geld, en meer naar vrijheid, inspiratie en flexibiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot thuiswerken, het willen oppakken van maatschappelijk verantwoorde en uitdagende projecten en zeker ook: een betere werk-privébalans. Dit is werkgevers ook niet ontgaan en zij proberen steeds meer mee te bewegen. Een gezonde werkethiek betekent dan ook niet (meer) dat je kopje onder hoeft te gaan in een 60-urige werkweek. Dat is in the end immers ook niet houdbaar.

Wat betekent werkethiek dan wél? Neem verantwoordelijkheid voor je werk, wees een betrouwbare en loyale werknemer die zijn uren goed besteedt en deadlines haalt, denk mee over hoe het bedrijf kan verbeteren en kaart het altijd aan als ergens iets slimmer kan. Help de mensen om je heen, ga opgewekt naar je werk, roddel niet en bekijk je eigen werk met een kritische blik. Ken je de uitdrukking nog: vertrouwen komt te voet en gaat te paard? Met andere woorden: vertrouwen duurt een tijd om op te bouwen, maar je kunt het zomaar kwijt raken. Dat geldt natuurlijk ook voor de relatie tussen werknemers en werkgevers — en die goede vertrouwensband is nu mensen steeds meer thuis zijn gaan werken, misschien wel belangrijker geworden dan ooit.

2. Timemanagement

Maak timemanagement prioriteit nummer één. Dat is namelijk enorm belangrijk voor je in je carrière, maar ook in je persoonlijke leven. Er zijn verschillende manieren waarop je aan je timemanagement skills kunt werken en wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor een ander misschien wel z’n grootste struikelpunt.

Toch snel even wat tips. Maak een duidelijke lijst van je taken en geef bij elke taak de mate van prioriteit aan. Je kunt je taken bijvoorbeeld verdelen volgens het Eisenhower Model. Gebruik daarnaast slimme tools (wij gebruiken bijvoorbeeld Asana en JIRA bij JouwICTvacature). Check telkens of het goed is om iets te delegeren, en gebruik je agenda optimaal. Overweeg om bewust focustijd te blocken in je agenda zodat je van tijd tot tijd vanuit helikopterview naar je werk kunt kijken. Belangrijk om niet te vergeten: niet alles is direct meetbaar. Dus een praatje met een collega bij de koffie-apparaat lijkt op het eerste gezicht misschien niet winstgevend, een goede verstandhouding met collega’s kan je juist weer bergen tijd schelen als je daardoor goed op elkaar bent ingespeeld.

Voor werkgevers is goed timemanagement belangrijk omdat het je helpt zelfstandig je werkzaamheden op te pakken, in te plannen, te organiseren en te prioriteren. En als jij dat zelf kan, hoeft je werkgever dat niet voor je te doen.

3. Positiviteit

Ga negatieve gedachten uit de weg, belicht de positieve punten in plaats van de negatieve en praat niet slecht over mensen of het bedrijf waar je voor werkt. Denk in oplossingen in plaats van problemen. Ook als je veel beren op de weg ziet, kun je alsnog meedenken over hoe iets wél zou kunnen werken. Met een positieve mindset kom je zoveel verder en heb je bovendien een veel fijner leven - ook buiten je werk.

Net als positiviteit aanstekelijk is, verspreidt ook negativiteit zich gemakkelijk als een olievlek in een organisatie. En natuurlijk zijn werkgevers daar absoluut niet mee gebaat. Er is ze dan ook alles aangelegen negativiteit zo veel mogelijk buiten de deur te houden.

teamwork positiviteit
teamwork positiviteit

4. Samenwerken

Teamwork makes the… Hoe suf het misschien ook klinkt, wáár is het wel. Althans, in de meeste beroepen. Samen zie je meer dan alleen, kom je op slimmere ideeën, ben je nauwkeuriger, houd je elkaar scherper en sta je als organisatie sterker. Stel je daarom open voor de mening van anderen, leer van de mensen om je heen, luister en respecteer hun mening en geef kudo’s aan de mensen die de kudo’s toekomen. Dat motiveert mensen en niets werkt als zo’n goede accelerator voor een organisatie dan gemotiveerde medewerkers.

5. Adaptatievermogen

Je aanpassen aan een omgeving is een uitdagend maar cruciaal onderdeel van de groei van je carrière. Aanpassingsvermogen is het vermogen om je aan te passen, niet alleen aan een andere omgeving, maar ook aan veranderingen in je rol, externe factoren en processen. Bijvoorbeeld een nieuwe manager met een andere werkstijl, nieuwe verantwoordelijkheden in je rol of een verschuiving van prioriteiten bij de ondertekening van een nieuwe klant.

Wacht niet tot verandering naar je toe komt; maar anticipeer van tevoren op veranderingen die er mogelijk aan staan te komen. Hoe kun je je hier op aanpassen? Zijn er nieuwe kansen voor jou om je vaardigheden te ontwikkelen? Op welke manier kun je het beste bijdragen aan nieuwe projecten? Dit zijn voorbeelden van vragen die je jezelf zou kunnen stellen.

Wat heb je dan precies nodig voor een ontwikkeld adaptatievermogen? Vooral een open geest, een opgeruimd hoofd, een can-do mentaliteit en een groeimindset.

De harde waarheid over softskills is dat ze ertoe doen — er véél toe doen. Softskills worden vaak over het hoofd gezien omdat ze moeilijk te meten, berekenen en kwantificeren zijn. Het beheersen van softskills is echter essentieel om te navigeren in de snelle, steeds veranderende werkomgeving van vandaag en om je carrière te ontwikkelen. Wanneer je door de jaren heen je softskills steeds verder ontwikkelt, aanscherpt en oefent, pluk je daar onmiskenbaar de vruchten van. En niet alleen jij, maar ook je collega's en je werkgever.

Meer weten over welke softskills relevant zijn voor jouw vakgebied en ICT-carrière? Neem contact op met de  consultants van JouwICTvacature voor een vrijblijvend advies!

Categorieën
home pagina