Naar Vacatures

[voor werkgevers] 6 tips voor een aantrekkelijke vacaturetekst

Redactie JouwICTvacature
8 min.
LinkedIn
WhatsApp
[voor werkgevers] 6 tips voor een aantrekkelijke vacaturetekst

Op zoek naar nieuwe werknemers? Met een mooie website en een goede werkenbij-pagina kom je al een heel eind. Maar zonder aantrekkelijke vacaturetekst is het nog steeds erg lastig. Hoe schrijf je dan een goede vacaturetekst? Wij geven je 6 tips.

1. Schrijf de vacaturetekst oprolbaar

Lezers bepalen vaak binnen één minuut of een vacature wel of niet iets voor ze is. Hieruit kun je wel opmaken dat ze lang niet de hele tekst zullen lezen. Uit een onderzoek met eyetracking blijkt inderdaad dat lezers de meeste aandacht hebben voor het bovenste gedeelte. En aangezien de deelnemers van het onderzoek -net als wij- van links naar rechts lezen, was het gedeelte linksboven in de vacature het meest gezien.

Zorg daarom dat bovenin de informatie staat waar de lezer het meest aan heeft. Dit heet ook wel oprolbaar schrijven. Wanneer je de vacature zou uitprinten en deze vanaf onder zou oprollen blijft het belangrijkste zo lang mogelijk zichtbaar. Stel dat iemand een vacature op deze manier voor zich krijgt, dan wordt aan de hand van de bovenste informatie bepaald of hij/zij het papier wel of niet verder wil uitrollen voor meer informatie. Zet dus helemaal bovenin alvast een paar USP’s waarmee je de lezer direct grijpt. Dit kan bijvoorbeeld goed in de intro, waarover we het bij de structuur uitgebreid gaan hebben.

Omdat de meeste lezers een tekst scannen in plaats van uitgebreid doorlezen is het ook niet onverstandig om door de hele tekst heen enkele triggerwoorden dikgedrukt neer te zetten. Woorden die de functie of de organisatie kenmerken en waar de lezer enthousiast van zou kunnen worden springen er op de manier uit en trekken de aandacht van de lezer.

2. Houd een logische structuur in de tekst aan

De structuur hangt eigenlijk samen met de oprolbaarheid van de vacaturetekst. Begin niet met een uitgebreide geschiedenis van het bedrijf, maar start met een intro die een korte samenvatting geeft van de functie en de organisatie. Deze intro hoeft maar enkele zinnen te beslaan, maar zorgt er in het ideale geval wel voor dat de lezer nieuwgierig wordt en verder wil lezen. Een manier om dit te doen is door de lezer aan te spreken, wat we bespreken bij tip 3.

Het is aan te raden om na de intro een omschrijving van de functie te geven. De lezer weet dan meteen wat de functie precies inhoudt en of het takenpakket hem/haar aanspreekt of niet. Wat ook goed werkt is het toevoegen van een beschrijving of planning van een werkdag of werkweek, zodat de lezer een goed beeld krijgt van de werkzaamheden en zich hier ook in kan inleven.

Na de omschrijving van de functie volgt een profielschets waarin staat waar je naar op zoek bent. Geef hierin aan welke vaardigheden iemand moet bezitten, maar ook naar welke karaktereigenschappen jullie op zoek zijn. Maak hierin onderscheid tussen wat vereist is en wat een pre is. De meest gebruikelijke vorm om dit in te gieten is een lijstje met bulletpoints. Dit maakt het overzichtelijk en het leest makkelijk.

Je kunt er ook voor kiezen om net als onder andere bol.com te vermelden welke eigenschappen of skills je juist niet moet hebben voor de functie. Dat klinkt misschien wat raar, maar het kan heel bruikbaar zijn voor de lezer bij het bepalen of hij of zij geschikt is voor de functie.

Hierna volgt nog een stuk over wat de organisatie te bieden heeft. Ook dit kan uitstekend door middel van bulletpoints, zodat de lezer overzichtelijk voor zicht heeft wat hij of zij kan verwachten. Tot slot volgt natuurlijk nog een gedeelte over wat het bedrijf precies is en doet. Hierbij is het ook prettig als er een stuk toegevoegd wordt over het team waarin de sollicitant komt te werken. Je kunt hier ook verwijzen naar het ‘Over ons’-gedeelte op de website of naar de ‘Werken bij’-site.

3. Spreek je lezer aan

Een van de bekendste voorbeelden van een vacature waarin de taal was aangepast op de doelgroep is die van Manpower, waarin gesproken werd over ‘doekoe verdienen met bagage tillen’ (inmiddels offline gehaald). Het ging om een bijbaan waarvoor ze op zoek waren naar jongeren en om die reden kozen ze ervoor om de hele vacature in straattaal neer te zetten.

Dit specifieke geval was behoorlijk overdreven en viel niet bij iedereen in goede aarde, maar in het algemeen is het wel aan te raden om de tekst in je vacature af te stemmen op diegenen waarvan je wil dat ze de vacature interessant vinden. Ben je op zoek naar studenten? Benadruk dan zaken als flexibele werktijden en het uurloon. Ben je op zoek naar een manager? Dan kun je de focus meer leggen op aspecten als: verantwoordelijkheden, doorgroeimogelijkheden of bonusregelingen.

Ook in de intro -die in tip 2 ter sprake kwam- kun je je goed op de lezer richten door bijvoorbeeld het stellen van vragen. ‘Krijg jij energie van het bedenken van de beste technische oplossingen voor verschillende opdrachtgevers?’ ‘Zit jij vol creatieve ideeën en heb je oog voor detail?’ Een lezer kan dan het idee krijgen dat zij of hij wordt aangesproken en zal eerder geneigd zijn om verder te lezen.

Daarnaast moet de toon van je vacature natuurlijk ook bij de organisatie passen. Ben je een jonge, hippe startup? Kom dan niet aan met een al te stugge en formele vacaturetekst.

4. Gebruik geen loze termen in de vacaturetekst

“We zijn op zoek naar een proactieve spin in het web die snel kan schakelen.”

“Je bent een echte teamplayer, maar kunt ook goed zelfstandig werken.”

“Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit.”

“We bieden een marktconform salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Ja ja ja, houd maar op. In deze quotes staat van alles, maar eigenlijk staat er net niks. Als je dan echt op zoek bent naar die ‘zelfstandige teamplayer’ geef daarbij dan in de vacaturetekst ook voorbeelden (in de functieomschrijving) van werkzaamheden die je zelfstandig uitvoert en van situaties waarin je als team te werk gaat.

Dit geldt eigenlijk voor alle loze maar ook minder loze termen. Maak ze concreter door er voorbeelden bij te geven. Dan is het voor een lezer ook makkelijk om te beoordelen of hij of zij in het profiel past. Wil je niet iemand met een 9-tot-5-mentaliteit omdat overwerken nou eenmaal de wekelijkse gang van zaken is? Of omdat je simpelweg wil aangeven dat je op zoek bent naar iemand die toegewijd is aan zijn/haar werk. Wees concreet in wat je zoekt, dat maakt het makkelijker voor de lezer en zorgt ook voor geschiktere sollicitaties.

Dit is ook van toepassing op het salarisstuk. Niemand wordt heel enthousiast van ‘een marktconform salaris’. Geef als het even kan een indicatie van het salaris of een cao waarin de salarisschalen ingezien kunnen worden.

5. Aantrekkelijke vacature? Gebruik beeldmateriaal

Naast dat de tekst aantrekkelijk en helder geschreven moet zijn, is beeldmateriaal ook een goede toevoeging. Je kunt natuurlijk gedetailleerd beschrijven hoe de kantoortuin of het team eruitziet, maar je kunt dit ook gewoon laten zien door middel van een foto of filmpje.

Ook een foto van degene met wie je contact zult hebben naar aanleiding van de vacature is een prettige aanvulling. Door een gezicht te hebben bij een naam of telefoonnummer kan de stap om contact op te nemen iets kleiner worden.

Daarnaast kan een foto of filmpje -soms beter dan woorden- een goed beeld geven van de bedrijfscultuur. Hierdoor is het voor de lezer makkelijker te bepalen of hij of zij hiertussen past of niet. Dit zorgt er andersom ook weer voor dat de kans groter is dat je mensen aantrekt die ook daadwerkelijk goed in het team zouden passen.

6. De sollicitatieprocedure

Een ander belangrijk element van een vacaturetekst is informatie over de verdere procedure. Heeft de vacature een sluitingsdatum? Krijgt een sollicitant altijd een reactie? En komt deze reactie telefonisch of per mail?

Geef de sollicitant zoveel mogelijk informatie zodat het duidelijk is waar hij of zij aan toe is. Helemaal handig is het als er ook alvast in de vacaturetekst staat wanneer de sollicitatiegesprekken plaatsvinden, zodat sollicitanten daar eventueel rekening mee kunnen houden.

Daarnaast kun je natuurlijk eventuele voorkeuren benoemen voor wat betreft de manier van solliciteren. Ontvang je liever uitgebreide sollicitatiebrieven of gaat de voorkeur uit naar een korte motivatie of misschien zelfs een filmpje.

Een vacaturetekst schrijven

Heb je vacatures openstaan waar maar geen reacties op komen? Of ben je net van plan om nieuwe vacatures op te stellen? Gebruik dan deze tips om je tekst zo aantrekkelijk mogelijk te maken en zo voldoende reacties te ontvangen van geschikte sollicitanten. Wil je echter dat je vacature meer exposure krijgt? Upload je vacatur e dan op JouwICTvacature.

Digitpaint
Wij ontwikkelen passende en veilige oplossingen voor onze klanten met behulp van de laatste webtechnieken. Door die keuze kunnen we binnen één code base alle devices en schermen, overal en altijd bedienen. Dat bespaart onze klanten een hoop geld, tijd en aandacht, zodat ze dat in hun business kunnen steken. Maar dan moet je wel van die codebase op aan kunnen. Het resultaat moet toekomst-vast, gebruiksvriendelijk, doordacht en veilig zijn. En om dat te bereiken heb je de beste mensen nodig. Mensen die hun vak geweldig vinden en bereid zijn om net iets verder te zoeken, iets nieuws te leren, of juist een beproefde methode te gebruiken ook al lonkt het nieuwe. Kortom, professionals die de klant en de kwaliteit van hun werk centraal stellen.
JouwICTvacature hielp ons deze mensen te vinden. Daarbij valt op dat ze de mensen ook echt kennen zodat ze goed kunnen meedenken en adviseren. Tegelijkertijd kennen ze ook ons bedrijf, waardoor ze ook toegevoegde waarde hebben voor werkzoekenden. Steeds staat daarbij het persoonlijke contact centraal. Daarmee onderscheidt JouwICTvacature zich echt van de concurrentie.
Ronald Hoeksma - Directeur
Categorieën
home pagina