Natuurlijk wil je graag goed verdienen, leuke collega’s om je heen en het liefst weinig reistijd naar je werk. Maar een minstens zo belangrijk aspect is het hebben van voldoende uitdaging in je werk. Niets is vermoeiender dan onder je niveau werken, elke dag hetzelfde doen of het idee hebben dat je werk zinloos is. Wat kun je doen als je geen uitdaging meer hebt in je werk of je werk niet meer leuk vindt?
Wat is uitdaging?
Het begrip ‘uitdaging in je werk’ is niet altijd even makkelijke te definiëren. Bij uitdaging denk je al snel aan iets doen wat je eigenlijk niet durft of waar je (nog) niet heel goed in bent. Maar er zijn nog een heleboel andere vormen van uitdagingen.
Wat iemand ervaart als een uitdaging verschilt per persoon. Waar de een zich uitgedaagd voelt wanneer er hoge targets gesteld worden en hij of zij dus hard aan de slag zal moeten, vindt de ander dat er sprake is van uitdaging wanneer hij of zij complexe vraagstukken voorgelegd krijgt. Ook de mate van verantwoordelijkheid en het wel of niet zinvol vinden van werkzaamheden heeft grote invloed op of iemand zijn werk als uitdagend beschouwt.
Uitdaging heeft dus niet altijd te maken met iets nieuws of spannends doen, maar gaat er meer om dat je voldoende getriggerd wordt om je (extra) in te spannen op je werk.
Heb ik voldoende uitdaging?
Vaak merk je het wel als je geen uitdaging meer in je werk ervaart. Je zit lusteloos achter je computer en ergert je sneller dan anders aan je taken, gebeurtenissen op kantoor of zelfs aan de mensen om je heen.
Probeer dan eens te analyseren wat je precies allemaal doet in een week en waar je wel en niet blij van wordt. Zit er een patroon in de werkzaamheden waar je niet blij van wordt? Zijn dat bijvoorbeeld alle taken die je in je eentje doet? Of zijn het juist de momenten waarop je samenwerkt met anderen waar je niet gelukkig van wordt?
Wanneer er geen specifieke taken zijn waar je ongelukkig van wordt maar je toch het idee hebt dat er iets niet goed zit, kun je proberen om het iets breder te bekijken. Ga voor jezelf na wat je van je werk in z’n geheel vindt. Sta je achter de doelstellingen van je organisatie? Vind je dat er voldoende erkenning en waardering is voor het personeel?
Door voor jezelf het een en ander op een rijtje te zetten zul je ontdekken of er bepaalde pijnpunten zijn die ervoor zorgen dat je je niet (meer) uitgedaagd voelt en welke dit zijn. Weet wel dat wanneer je het gevoel hebt niet meer uitgedaagd te worden, je hier vaak zelf iets aan kunt doen.
Te weinig uitdaging in je functie
Kom je erachter dat jouw pijnpunten met name tevoorschijn komen bij het uitvoeren van je taken, dan is het dus vooral de functie die jou geen uitdaging meer biedt. Je kunt een aantal dingen zelf ondernemen voordat je besluit dat je op zoek gaat naar een andere baan.
Vind je je deadlines of targets te laag? Dan kun je deze natuurlijk voor jezelf wat hoger stellen. Je werkgever zal het nooit vervelend vinden als je harder gaat werken. Is je werk weinig gevarieerd? Dan kun je misschien kleine deadlines of subdoelen stellen voor je taken zodat je jezelf dagelijks blijft uitdagen.
Gaat het echt om factoren die je zelf niet of minder in de hand hebt, dan is het zaak om het bespreekbaar te maken bij je manager, je leidinggevende of binnen je team. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met het niveau van je werkzaamheden of je targets zijn in jouw ogen onrealistisch hoog, dan zijn dat aspecten waar je zelf niet altijd invloed op kunt uitoefenen, dus kun je dit bij je leidinggevende voorleggen. Meestal is een manager of werkgever wel bereid om met je mee te denken over mogelijkheden om dit op te lossen. Zij of hij heeft ten slotte ook liever een blije werknemer, want dat betekent vaak ook een productievere en meer gemotiveerde werknemer.
Te weinig uitdaging in je werkomgeving
Wanneer je pijnpunten vooral voortkomen uit je werkomgeving is dit ook minder makkelijk om zelf aan te passen. Ook hierbij kan gelden: maak het bespreekbaar. Maar bedenk dan wel eerst wat je verwachtingen zijn van degene tegen wie je het zegt.
Wanneer je bijvoorbeeld aangeeft dat je het gevoel hebt onder je niveau te werken, is het belangrijk om ook aan te geven wat je hier zelf aan wil gaan doen. Verloopt de samenwerking met bepaalde collega’s niet altijd lekker? Geef dat dan aan binnen je team en met name ook bij de desbetreffende collega’s. Ook hier valt ongetwijfeld iets in te verbeteren.
Toch is er ook een aantal zaken waar minder aan te doen is. Stel je bent het niet eens met de doelen van de organisatie, met de organisatiestructuur of misschien zelfs met de werkwijze, dan zijn dat helaas aspecten die niet zo snel zullen veranderen. Deze kun je wel aan de kaak stellen, maar bereid je er dan op voor dat ze waarschijnlijk niet veel voor je kunnen betekenen en dat je jezelf er misschien wel in een onzekere positie mee plaatst.
Nog steeds geen uitdaging
Heb je het bespreekbaar gemaakt of zelf actie ondernomen, maar ervaar je weken of maanden later nog steeds niet de uitdaging waar je naar op zoek bent? Dan is je functie of de organisatie waar je werkt misschien toch niet geschikt voor jou. In dat geval kan het raadzaam zijn om je te oriënteren of er wellicht andere functies of werkgevers zijn die beter bij jou zouden passen.
Pas hoe dan ook goed op dat je niet te lang op een werkplek of in een functie blijft hangen waar je niet uitgedaagd wordt. Dit kan een bore-out als gevolg hebben en op termijn zelfs een depressie, waardoor je misschien voor lange tijd helemaal niet meer kunt werken. Kom er dus op tijd achter of jij uitdaging mist en wees ook niet te laat met actie ondernemen.
De overweging die je kunt maken is of je weg wilt van je werkgever of van je functie. Ben je zat van je functie dan zou je over een banenswitch kunnen nadenken. Als je geluk hebt zijn daar zelfs intern mogelijkheden voor. Is het vooral de organisatie of werkgever waar je jouw uitdaging door verliest, dan is het waarschijnlijk tijd om verder te gaan kijken naar een nieuwe werkplek.
Op naar een nieuwe uitdaging
Natuurlijk weet je van tevoren nooit zeker of je in een andere functie of op een andere werkplek wél voldoende uitdaging zult ervaren en of je het werk leuk vindt. Maar het is wel eenvoudiger als je eenmaal je pijnpunten hebt ontdekt om ervoor te zorgen dat deze in je volgende baan niet of minder zullen voorkomen.
Twijfel je of een organisatie of functie bij je past? Dan kan het nooit kwaad om gewoon eens het gesprek aan te gaan. Je kunt ten slotte vrijwel nooit op basis van een vacature vaststellen of iets wel of niet je droombaan is. Ga dus vooral op gesprek bij verschillende werkgevers om er zo goed mogelijk achter te komen waar je energie van krijgt.
Heb jij geen uitdaging meer in je werk en ben je toe aan een nieuwe baan in de ICT? Upload je cv bij JouwICTvacature.nl. Zodra wij een passende ICT-vacature voor je hebben, neemt een consultant contact met je op.