Het salaris is vaak niet meer doorslaggevend voor het aannemen van een baan. Steeds vaker zijn het de secundaire arbeidsvoorwaarden die een sollicitant over de streep trekken om bij je aan de slag te gaan. Zeker in de ICT-markt kan dit het zetje zijn om die felbegeerde kandidaat binnen te halen. Reden te meer om als werkgever na te denken over welke secundaire arbeidsvoorwaarden je aan IT’ers wil bieden. Bied jij je werknemers al secundaire voorwaarden? Of overweeg je om dit aan te gaan bieden? Lees meer over de verschillende soorten arbeidsvoorwaarden én voor welke secundaire arbeidsvoorwaarden ICT’ers warmdraaien.
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?
In Nederland heb je grofweg twee verschillende arbeidsvoorwaarden: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. In de primaire voorwaarden spreek je met een werknemer af hoeveel uren iemand werkt, hoeveel vakantiedagen en welk salaris iemand krijgt. Dit zijn afspraken die je met elke werknemer maakt.
Secundaire voorwaarden zijn de voorwaarden die bovenop de primaire voorwaarden komen, zoals een reiskostenvergoeding, pensioenregeling of extra verlofdagen. Bedrijven kiezen ook steeds vaker voor een flexibel budget waardoor werknemers zelf kunnen kiezen. De één kiest bijvoorbeeld voor een (deels)betaalde opleiding, terwijl de ander kiest voor een fiets van de zaak of extra verlofdagen. Of een combinatie van bovenstaande.
Het mooie van flexibele arbeidsvoorwaarden is dat er voor elk type werknemer wel iets tussen zit. Zij krijgen zelf de ruimte om het budget te besteden aan iets wat zij belangrijk vinden.
Wat leveren secundaire arbeidsvoorwaarden jou als werkgever op?
Onze consultants staan dagelijks in contact met werkgevers en horen nog regelmatig dat werkgevers de secundaire arbeidsvoorwaarden vooral als last of kostenpost zien. Dat hoeft absoluut niet! Door het aanbieden van én duidelijk communiceren over de arbeidsvoorwaarden in bijvoorbeeld de vacaturetekst, maak je jouw bedrijf aantrekkelijker om te werken. Zeker in een krappe arbeidsmarkt waarin het voor veel bedrijven lastig is om geschikt ICT-personeel te vinden, kan het aanbieden van secundaire arbeidsvoorwaarden aan IT’ers je dus helpen.
Niet alleen is de kans groter dat je de juiste IT’ers aantrekt, ook is de kans groter dat je huidige medewerkers blijven doordat je aantrekkelijke secundaire voorwaarden biedt en zij hiermee tevreden zijn. Zeker in een markt waar gekwalificeerde ICT’ers gewild zijn, wil jij dat deze medewerkers bij jou blijven en niet voor een concurrent kiezen.
Laat de secundaire arbeidsvoorwaarden voor je werken door deze te verweven in je vacaturetekst en op je werken-bij-pagina. Op die manier krijgen potentiële nieuwe medewerkers een goed beeld van je bedrijf. Vergeet deze voorwaarden ook zeker niet tijdens de salarisonderhandelingen. Misschien kun je (net) niet voldoen aan de salariswens van de kandidaat, maar kun je dit opvangen door het aanbieden van een secundaire arbeidsvoorwaarde zoals flexibele werktijden.
Met welke secundaire arbeidsvoorwaarden trek je IT’ers aan?
Uiteraard verschilt het per IT’er welke secundaire arbeidsvoorwaarden zij belangrijk vinden, maar er zijn zeker een aantal voorwaarden die eruit springen.
Flexibele werktijden
Het aanbieden van flexibele werktijden is iets wat veel medewerkers fijn vinden en dat geldt ook voor IT’ers. Je kunt dit als werkgever zo flexibel indelen als je zelf wilt; flexibele werktijden in de ruimste zin van het woord of het aangeven van een range waarbinnen je verwacht dat medewerkers beginnen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tijd tussen 8.00 en 10.00 uur.
Inspraak op programmeertalen en frameworks
Veel IT’ers vinden het fijn als zij zelf enigszins kunnen meepraten over welke programmeertalen en frameworks er binnen een organisatie worden gebruikt. Zij zijn tenslotte ook de medewerkers die er uiteindelijk mee moeten gaan werken. Dit betekent niet dat je als organisatie gelijk het roer moet omgooien qua gebruikte programmeertalen, maar je kunt wel van gedachten wisselen waarom een IT’er voorkeur heeft voor een bepaald framework of programmeertaal.
Laptop van de zaak
Als er een vakgebied is waarbij medewerkers veel achter de computer zitten, dan is het wel in de IT. IT’ers zijn afhankelijk van de hardware om hun werk goed te kunnen beoefenen. Daarnaast zijn er programmeurs die een duidelijke voorkeur hebben voor Linux, Windows of OS x. Of soms absoluut niet met een bepaald besturingssysteem willen werken. Bied IT’ers de mogelijkheid om binnen de secundaire arbeidsvoorwaarden zelf een laptop of computer uit te kiezen, eventueel binnen een bepaald budget.
Reiskostenvergoeding
Die ene felbegeerde IT’er binnenhalen lukt je door het aanbieden van een reiskostenvergoeding als secundaire arbeidsvoorwaarden. Zeker als je IT’er op een andere plek woont dan waar jouw bedrijf is gevestigd, kan dit ervoor zorgen dat iemand toch voor jou kiest. Het mooie van het aanbieden van een reiskostenvergoeding is dat jij als werkgever een gedeelte fiscaal kunt aftrekken. Je kunt als werkgever belastingvrij € 0,19 per kilometer geven, zolang dit wordt gebruikt voor woon-werkverkeer en dienstreizen.
Thuiswerken
In het verlengde van de reiskostenvergoeding en flexibele werktijden, kun je IT’ers ook aan je binden door thuiswerken te ondersteunen. Misschien doe je dit al of doe je dit nu ten tijde van corona. Veel IT’ers vinden het fijn om ongestoord aan een project te kunnen werken en doen dit soms het liefste vanuit huis. Wil je liever niet dat medewerkers een vaste dag in de week thuiswerken? Denk dan eens na om het in overleg aan te bieden. Heeft de IT’er bijvoorbeeld een deadline waarvoor hij graag ongestoord aan de slag wil, bied je medewerker dan aan om hier een dag thuis aan te werken. Overweeg om thuiswerken op te nemen in je secundaire arbeidsvoorwaarden om IT’ers binnen te halen.
Vind IT’ers met JouwICTvacature
Welke secundaire arbeidsvoorwaarden biedt jouw bedrijf nu aan IT’ers? Twijfel je of dit aansluit op de wensen van IT’ers? Heb jij openstaande IT-vacatures, maar vind je het lastig om hier de juiste invulling voor te vinden? Neem contact op met JouwICTvacatures, wij denken graag met je mee en adviseren je.