Wil jij graag leren programmeren in Python? Of wil je een nieuwe programmeertaal onder de knie krijgen? Dan is de vrij jonge programmeertaal Python een goede keuze. Python is een taal die relatief makkelijk te leren schrijven en lezen is, met eindeloos veel mogelijkheden. Deze taal staat al lange tijd in de top-5 van meest populaire programmeertalen en wint nog steeds in populariteit. Zo staat Python sinds 2019 in de top-3.
Wat is Python
We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je nog nooit van Python hebt gehoord. Voor diegenen die zich pas sinds kort oriënteren in de wereld van ICT, hebben we hier een korte uitleg over de programmeertaal.
Python is een programmeertaal die begin jaren negentig is ontworpen en ontwikkeld. Het is daarmee een van de jongere programmeertalen. De taal is bedacht door de Nederlandse Guido van Rossum. Deze informaticus was groot fan van de Britse Monty Python en dat is dan ook waar de taal zijn naam aan te danken heeft. De taal is voor een deel gebaseerd op de ABC-taal van professor Lambert Meertens.
Waar Van Rossum de grondlegger van de programmeertaal is, is de taal inmiddels online doorontwikkeld door een grote groep vrijwilligers. Een lange tijd gebeurde dat onder leiding van de bedenker, maar sinds de zomer van 2018 heeft Van Rossum het stokje overgedragen. Een uitgebreide verklaring hiervoor lees je in dit interview met hem in het NRC. interview met hem in het NRC.
Python leren programmeren
Het leren van de programmeertaal Python wordt als redelijk eenvoudig beschouwd omdat je de taal vrij makkelijk kunt leren schrijven en leren lezen. Denk voordat je begint met het leren van een programmeertaal goed na wat je doel is. Python is een goed startpunt als je bijvoorbeeld een computerspel wil bouwen, een app of een interactieve website. Zit je te denken aan het maken van een eigen website? Dan kun je beter kiezen voor een scripttaal zoals HTML, CSS en Javascript.
Kenmerken van Python
Elke programmeertaal heeft één of meerdere kenmerken waarin de taal zich onderscheidt van andere programmeertalen. Tijdens de ontwikkeling van Python stond de goede leesbaarheid van de code bovenaan de wensenlijst. Dit zie je ook terug in de kenmerken van Python:
Regelinspringing: Door middel van regelinspringing brengt Python structuur aan in de code. Python is een van de weinige programmeertalen die gebruikmaakt van inspringing van de regel of indentatie. Andere programmeertalen geven de blokstructuur aan door gebruik te maken van accolades { } zoals bij programmeertaal C of door ‘begin’ en ‘end’ toe te voegen.
Duck-typing: Python werkt volgens het principe van Duck-typing. Duck-typing houdt in dat de programmeertaal niet kijkt naar de klasse van een object om te zien wat het object kan, maar naar het object zelf.
EAFP: Een programmeerwijze die veel voorkomt bij Python is EAFP. EAFP staat voor ‘It’s Easier to Ask for Forgiveness than Permission’, een aanpak waarbij een functie zonder vooraf te controleren wordt gestart om te zien of het werkt en waarbij een foutmelding verschijnt wanneer dat niet het geval is. Deze functie wordt in andere programmeertalen vrijwel nooit toegepast omdat het óf niet mogelijk is óf als inefficiënt wordt gezien.
Standard Library: Python heeft een uitgebreide Standard Library die wordt meegeleverd en biedt daardoor eindeloos veel mogelijkheden. De taal kan in elk mogelijk programmeerdomein gebruikt worden, maar wordt in het bijzonder veel gebruikt in OS scripting, webapplicaties of voor wiskundige en wetenschappelijke programma’s. Voor de in Python ontwikkelde webtoepassingen wordt het framework Django het meest gebruikt.
Python leren
Omdat Python een niet al te complexe programmeertaal is, kun je Python zowel als ervaren programmeur als beginner leren. Net als de meeste programmeertalen is Python leren, het makkelijkst door een cursus te volgen en daarbij veel te oefenen. Online worden verschillende cursussen aangeboden, waaronder ook gratis cursussen.
Python 2 of Python 3?
Tot 2020 waren er nog twee versies van de programmeertaal. Sinds 1 januari 2020 heeft Python 2.7 het stokje volledig overgedragen aan Python 3.7. Dit betekent dat er voor Python 2.7 geen nieuwe updates komen of bugs worden opgelost. Alle gebruikers van de taal worden opgeroepen om te upgraden naar Python 3. Wil je leren programmeren in Python? Kies dan voor Python 3.
Python leren via Codeacademy
Op Codecademy kun je verschillende cursussen volgen, waaronder de gratis Python 3 cursus waarmee je leert programmeren in Python. In ongeveer 25 uur leer je de basis van Python. Je krijgt uitleg over de programmeertaal en daarbij veel oefeningen en quizzes die je helpen om je de taal eigen te maken. Hierna kun je er ook voor kiezen om nog meer de diepte in te gaan aan de hand van cursussen voor gevorderden. Bij Codeacademy betaal je voor deze gevorderden cursussen.
Programmeren Python cursus
Wil je via bijvoorbeeld Codeacademy een Python programmeren cursus volgen? Let er dan op dat je kiest voor de Python 3 cursus. Het platform biedt ook nog steeds een gratis Python 2 cursus aan. Deze versie van de programmeertaal wordt sinds januari 2020 niet meer ondersteund en gebruikers wordt geadviseerd om over te stappen op Python 3.
Ook in de meeste hbo- of wo-opleidingen in de ICT wordt naast HTML en CSS aandacht geschonken aan leren programmeren in Python. Omdat dit een niet-complexe programmeertaal is met talloze mogelijkheden. Maar ook omdat de vraag naar Python-programmeurs steeds meer groeit.
Python vacatures
Door heel Nederland zijn ICT-vacatures te vinden waarin kennis van Python wordt gevraagd. Op verschillende websites komt Python ook wel naar voren als de meest gevraagde programmeertaal. Ook bij JouwICTvacature zien we de populariteit van de programmeertaal stijgen.
Het percentage vacatures voor alleen Python developers is relatief klein. Vaak gaat het om een combinatie van ervaring in Java, .NET of C mét Python-skills. Steeds meer bedrijven kiezen voor deze combinatie, dus voor steeds meer ICT-functies wordt ook kennis van Python gevraagd.
Ben jij een beginnend developer en heb je Python onder de knie? Kijk dan eens tussen de Python vacatures waar je zonder kennis van andere programmeertalen aan de slag kan. Ben je een ervaren developer met kennis van meerdere programmeertalen waaronder Python? Dan heb je een ruime keuze aan vacatures die geschikt zijn voor jou.
Hulp nodig bij het vinden van een vacature als Python programmeur?
Ben je op zoek naar een baan waarin je jouw Python-skills kunt toepassen, maar kom je er niet helemaal uit? Of ben je op zoek naar een functie waarin je de mogelijkheid hebt om nog een programmeertaal te leren? Neem dan gerust eens contact op met onze consultants. Zij kunnen je verder helpen.