Naar Vacatures

Digitaal solliciteren: een online sollicitatiegesprek voeren

Redactie JouwICTvacature
5 min.
LinkedIn
WhatsApp
Digitaal solliciteren: een online sollicitatiegesprek voeren

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek gepland staan? De kans is groot dat je dan een online sollicitatiegesprek hebt. Wat houdt zo’n online sollicitatiegesprek precies in? In hoeverre verschilt het van een fysiek sollicitatiegesprek en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Online sollicitatiegesprek goed voorbereiden

De voorbereiding voor je online sollicitatiegesprek is inhoudelijk vrijwel hetzelfde als voor een fysiek sollicitatiegesprek. Oké, je hoeft niet uit te zoeken op welke locatie het sollicitatiegesprek plaatsvindt, maar qua gespreksopbouw verschilt het online gesprek niet van een fysiek gesprek. De structuur, inhoud en het doel van het gesprek zijn vrijwel hetzelfde.

Als je het voor je eigen voorbereiding handig vindt, kun je als leidraad hanteren dat het een fysiek sollicitatiegesprek is. Bereid de standaard onderdelen van een sollicitatie voor; een korte pitch om jezelf te introduceren, je sterke en zwakke punten, en welke sollicitatievragen jezelf graag wilt stellen.

Trek je sollicitatiekleding aan

Je hebt het online sollicitatiegesprek thuis, in je eigen vertrouwde omgeving en dit maakt misschien dat je sneller geneigd bent om je vrijetijdskleding aan te trekken. Net als de inhoudelijke voorbereiding, verschilt ook de sollicitatiekleding voor een digitaal sollicitatiegesprek niet van een traditioneel gesprek. Voor het online sollicitatiegesprek kun je als man een pak aantrekken met daaronder een overhemd. Heb je geen overhemd? Trek dan een nette chino met een blazer aan. Een nette jurk, mooie blouse en een pantalon of een pak volstaat voor vrouwen.

Wees voorbereid op verrassingen

Je nette schoenen kun bij het online sollicitatiegesprek achterwege laten maar trek wel een nette chino of pantalon aan. Voorkom dat je voor verrassingen komt te staan en dat je opeens met je joggingbroek in beeld komt omdat je even iets moet pakken. Je sollicitatiekleding laat zien dat je het gesprek serieus neemt en zorgt ervoor dat je professioneel overkomt. Ook geeft de juiste kleding een boost aan je zelfvertrouwen.

Zorg voor een rustige omgeving

Kies voor het gesprek een rustige, het liefst af te sluiten ruimte zodat je zo min mogelijk door anderen wordt gestoord of wordt afgeleid. Ga met je rug naar een effen en rustige achtergrond zitten. Zo hebben je gesprekspartners alleen oog voor jou en worden zij niet afgeleid door een stapel paperassen dat achter je ligt.

Houd bij het kiezen van de ruimte ook rekening met de lichtinval. Je kunt het beste kiezen voor een ruimte waarbij de lichtinval van voren komt. Op die manier word je in ieder geval niet overbelicht.

Zet alles klaar voor je online sollicitatiegesprek

Als het goed is heb je van tevoren een gespreksbevestiging ontvangen met daarin onder andere welke software de organisatie gebruikt voor het videobellen. Veel gebruikte software voor videobellen zijn Zoom, Hangouts of Skype. Zorg dat je dit programma van tevoren hebt uitgeprobeerd. Zo hoef je niet op het moment suprême nog een account aan te maken of de software downloaden.

Zorg voor een goede netwerkverbinding

Het meest belangrijke voor je online sollicitatie: een goede en stabiele netwerkverbinding. Gebruik het liefst een bekabelde internetverbinding omdat je dan zeker bent van een stabiele verbinding. Heb je dit niet? Kies dan voor een plek waar je goed ontvangst hebt. Je wilt niet dat de internetverbinding opeens wegvalt tijdens het gesprek.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er opeens een netwerkstoring is. Zorg dat je het telefoonnummer van je gesprekspartner bij de hand hebt. Dan kun je direct telefonisch contact opnemen om het gesprek alsnog te voeren.

Elimineer stoorzenders

Gedurende de dag krijg je op je computer en smartphone heel wat pushnotificaties, mails en appjes binnen. Zet deze notificaties én geluiden tijdens het gesprek uit. Dit voorkomt dat je tijdens het gesprek wordt afgeleid en de rode draad in het gesprek even kwijt bent.

Test je microfoon en webcam

Voor een online sollicitatiegesprek heb je, naast een computer, de software en een goede netwerkverbinding, nog een aantal hardware producten nodig:

  • Microfoon: Een goede microfoon is noodzakelijk om de sollicitatievragen te beantwoorden en het gesprek te voeren. Je kunt hiervoor het beste een losse microfoon gebruiken, dit zorgt ervoor dat je iedereen je goed kunnen verstaan.
  • Webcam: De webcam is van dusdanig belang om een goede indruk te maken. Je bent snel geneigd om naar het scherm te kijken omdat je daarop je gesprekspartners ziet. Tijdens de online sollicitatie is het echter van belang dat je af en toe in de webcam kijkt in plaats van alleen maar naar je scherm. Zo maak je ‘oogcontact’ te maken met je gesprekspartners.
  • Luidsprekers: De luidsprekers zorgen ervoor dat je iedereen die deelneemt aan het gesprek goed kunt verstaan.

Probeer bovenstaande zaken van tevoren uit om er zeker van te zijn dat dit allemaal naar behoren werkt. Je kunt voor de zekerheid een extra setje oordopjes met microfoon naast je neerleggen, dan heb je die bij de hand in geval van nood.

Oefen je online sollicitatiegesprek

Vraag een bekende of hij/zij de online sollicitatie met je wil oefenen. Dit haalt voor jezelf de scherpe randjes er vanaf en je hebt de mogelijkheid om de techniek te testen. Ook kan diegene je wijzen op bijvoorbeeld je lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek en andere dingen die jezelf misschien niet doorhebt.

Ten slotte, deze situatie is voor iedereen nieuw - ook voor je gespreksgenoten is dit veelal een nieuwe situatie. De eerste paar minuten van het online sollicitatiegesprek zijn even wennen maar bedenk dat hetzelfde geldt voor degene die de sollicitatie afneemt.

Heeft het online sollicitatiegesprek toch niet het positieve resultaat wat je ervan had verwacht? Of zoek je een nieuwe baan in de ICT? Bekijk direct alle ICT-vacatures.

Categorieën
home pagina