Naar Vacatures

Een professioneel cv maken? Doe dit vooral NIET

Redactie JouwICTvacature
5 min.
LinkedIn
WhatsApp
Een professioneel cv maken? Doe dit vooral NIET

Je cv maken; een belangrijk onderdeel van je sollicitatie maar zeer gevoelig voor fouten. Deze fouten komen we maar al te vaak tegen en daarom willen we ze graag met jou delen. Zodat jij ze niet maakt.

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten tijdens het maken van je cv: tekst, lay-out, opmaak en inhoud. Hieronder vind je per aandachtspunt een voorbeeld van de veelgemaakte fout en uiteraard geven we je ook tips over hoe je het wél kunt doen.

1. Een onprofessionele foto gebruiken

Een foto op je cv: wel of niet doen? De meningen verschillen nogal en de keuze is geheel aan jou. Kies je ervoor om een foto op je cv te plaatsen? Zorg dan voor een professionele foto van jou. Eentje waar je duidelijk op staat en waar niet te veel op de achtergrond gebeurt. Ook die olijke vakantiefoto waar je een biertje in je hand hebt, is niet de beste keuze; je wil dat jouw toekomstige werkgever je professionele kant ziet. Dat je ook een gezellige kant hebt, kun je tijdens het sollicitatiegesprek benadrukken en laten zien.

Bedenk ook dat als je de keuze maakt om geen foto op je cv te plaatsen, de kans groot is dat je alsnog via internet wordt opgezocht. Zoek even op je eigen naam in Google en check wat voor foto’s voorbijkomen. Socialmediakanalen zoals Instagram en Facebook gebruik je vaak vanuit persoonlijk oogpunt maar veel werkgevers kijken er toch naar.

Waarschijnlijk krijgen ze je foto sowieso wel te zien, als je een foto op je cv plaatst dan heb je in ieder geval zelf in handen wélke ze te zien krijgen.

2. Ludiek e-mailadres

Velen van ons zijn bekend met het ‘foute-e-mailadres-fenomeen’: een e-mailadres dat een flink aantal jaren geleden is aangemaakt in een lollige bui en vervolgens nooit meer veranderd is. Toen je zeventien was, was ‘partyhopper2000@hotmail.com’ waarschijnlijk hilarisch. Nu, op je zesentwintigste, niet meer. Zeker niet als je gaat solliciteren op een professionele baan.

Maak voordat je gaat solliciteren en een cv maakt een nieuw e-mailadres aan. Een professioneel e-mailadres bestaat bijvoorbeeld uit een combinatie van je voor- en achternaam, je voorletter(s) met je achternaam of een combinatie met je voornaam. Je wilt voorkomen dat je door je e-mailadres niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

3. Een persoonlijk profiel op je cv als verhalenbundel

Je wil zo veel mogelijk over jezelf vertellen om te laten zien dat je dé geschikte kandidaat bent voor die functie. Er is niks mis met een kort persoonlijk profiel op je cv waarin je iets vertelt over wie je bent en wat je doet, maar maak er geen gedetailleerd verhaal van. Je wil namelijk niet dat de lezer al afgeschrikt wordt bij de eerste zin; kort en krachtig dus.

Hou er ook rekening mee dat een recruiter of hr-manager over het algemeen weinig tijd heeft en daardoor genoodzaakt is om cv’s te scannen. Gemiddeld hebben ze maar zes seconden nodig om een cv te scannen en een oordeel te vormen. Zorg er daarom voor dat jouw cv deze ‘zes-seconden-test’ doorstaat.

Sollicitanten plaatsen steeds vaker een persoonlijk profiel op hun cv en dit is een uitstekende manier om wat meer van je persoonlijkheid te laten zien. Om je op weg te helpen hebben we een aantal voorbeelden van een persoonlijk profiel gemaakt.

4. Comic Sans als lettertype gebruiken

Een cv maken gaat ook gepaard met de nodige stijltips. Er zijn weinig dingen die minder professionaliteit uitstralen dan het lettertype Comic Sans. Maar ook Papyrus of Lucida Handwriting zijn niet de beste keuzes voor op je cv. Niet alleen staat het minder professioneel, je cv wordt ook veel moeilijker te lezen door je tekst in één van deze lettertypes te schrijven. Het mag dan misschien saai zijn maar een clean lettertype werkt echt beter. Strak, rustig en recht – hou dat in gedachten.

5. Opslaan en versturen als Word-document

Dit is misschien niet de meest voor de hand liggende fout maar het kan je kansen behoorlijk beïnvloeden. Dat je cv er op jouw laptop of pc goed uitziet, betekent niet dat de ontvanger van je cv het document op precies dezelfde manier ziet. De verschillende versies van Word hebben namelijk nog wel eens de neiging om jouw document volledig overhoop te gooien of gewoon helemaal niet te openen. Weg structuur. Als jouw foto midden in je tekst eindigt en de helft van je kwaliteitenlijst niet zichtbaar is, is dat zonde van de moeite. Om er zeker van te zijn dat dit niet gebeurt, kun je je cv het beste opslaan als pdf-bestand.

6. Je cv niet meesturen met je motivatiemail

‘Sorry, dit keer mét bijlage’: dat wil je echt niet sturen wanneer je net je sollicitatie de deur uit hebt. Ontzettend knullig en ook niet handig omdat de inbox van de ontvanger waarschijnlijk veel mailtjes telt en binnenkrijgt. Grote kans dus dat jouw beide mailtjes niet onder elkaar verschijnen. De extra moeite die de ontvanger moet doen om jouw cv aan je motivatie te koppelen, werkt helaas niet in je voordeel. Check-check-dubbelcheck voor verzenden dus.

Cv maken: wat moet je wél doen?

Zolang je alle genoemde punten hierboven NIET doet, zit je hoogstwaarschijnlijk veilig. Je cv is persoonlijk en je hebt daarom de vrijheid om er je eigen draai aan te geven. Maar zorg er wel voor dat het document overzichtelijk blijft en alle informatie bevat die relevant kan zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Wil je nog meer tips over je cv, sollicitatiegesprek of persoonlijk carrièreadvies? Neem contact op met één van de consultants van JouwICTVacature, zij kunnen je adviseren hoe je een cv kunt maken. Ook voor andere vragen of ICT-vacatures ben je bij JouwICTvacature aan het juiste adres.

Tags: Cv,
Categorieën
home pagina