Hè, wat vervelend! Je hebt een sollicitatiegesprek gehad en je bent net gebeld met de mededeling dat je bent afgewezen. Of misschien ben je niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek op basis van je sollicitatiebrief. Hoe je het ook wendt of keert; een afwijzing na je sollicitatie is altijd vervelend. Nadat je even flink hebt gebaald van de situatie is het belangrijk om hier een les uit te trekken; waarom ben je afgewezen voor je sollicitatie?
Reden van de afwijzing bij een sollicitatie
Allereerst is het verstandig om na te gaan wat de reden van je afwijzing is. Hiermee kun jij namelijk voorkomen dat het een volgende keer weer een reden tot afwijzing kan vormen. Gelukkig krijg je na een sollicitatiegesprek doorgaans feedback wanneer je niet de gekozen kandidaat bent. Vaak valt of staat het besluit met jouw aansluiting op het kandidaats-/bedrijfsprofiel. “ _Je past niet goed in het profiel_” – is een zin die daarom regelmatig terugkomt in een afwijzingsbrief of -telefoontje.
Wordt er geen reden gegeven voor je afwijzing, dan kun je uiteraard navraag doen bij het desbetreffende bedrijf. Er zal hoogstwaarschijnlijk begrip zijn voor je vraag, en een daaropvolgend antwoord komen. Accepteer dit antwoord. Het is niet leuk om te horen dat een ander beter gekwalificeerd is voor de functie, maar ga niet in discussie.
Vragen na afwijzing sollicitatie
Wordt er geen reden gegeven voor je afwijzing of ontvang je een standaard afwijzing, dan kun je uiteraard navraag doen bij het desbetreffende bedrijf. Afhankelijk van het moment dat je een afwijzing hebt ontvangen, kun je een aantal vragen stellen om achter de reden van de afwijzing te komen.
Heb je een afwijzing ontvangen op je sollicitatiebrief? Dan kun je de volgende vragen stellen: - Wat vind je van mijn sollicitatiebrief? - Wat vind je van mijn cv?
Ben je wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en heb je daarna een afwijzing ontvangen? Uiteraard kun je vragen naar je sollicitatiebrief en cv, maar je kunt ook naar het sollicitatiegesprek zelf vragen. Vragen die je kunt stellen zijn: - Wat kan ik verbeteren aan mijn sollicitatie? - Waarom ben ik niet de meest geschikte kandidaat voor de functie? - Heb je tips voor mij voor volgende sollicitatiegesprekken?
Kreeg je als afwijzing op je sollicitatiebrief of gesprek een standaard antwoord? Ook dan kun je doorvragen naar de reden van de afwijzing. Heb je te horen gekregen dat de keuze op een andere kandidaat is gevallen? Vraag dan waarom ze voor die kandidaat hebben gekozen? Welke ervaring of kennis heeft die kandidaat, die jij (nog) niet hebt?
Zolang je duidelijk maakt dat je de feedback wilt gebruiken voor volgende sollicitatiegesprekken, zal er hoogstwaarschijnlijk begrip zijn voor je vragen en een daaropvolgend antwoord komen. Accepteer dit antwoord. Het is niet leuk om te horen dat een ander beter gekwalificeerd is voor de functie, maar ga niet in discussie.
Hoe ga je om met een afwijzing na sollicitatie?
Nu je weet waarom jij niet de gekozen kandidaat bent, kun je deze informatie gebruiken om dit de volgende keer wél te worden. Hoe je dat doet? Begin met het reflecteren op jezelf aan de hand van de reden van de afwijzing van je sollicitatie. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal veelvoorkomende redenen tot afwijzing bij een sollicitatie voor je op een rijtje gezet. Vanzelfsprekend geven we hierbij ook de mogelijke verbeteringen.
1. Fouten in je cv en/of motivatie
Je cv en motivatie zijn de eerste dingen die een werkgever in handen krijgt wanneer je solliciteert op een functie. Fouten in deze documenten kunnen daarom fataal zijn voor je kansen. Zowel schrijf-, taal- als stijlfouten doen af aan jouw professionaliteit. Controleer beide documenten voordat je je sollicitatie verstuurt; gebruik zo weinig mogelijk vakjargon, houd je motivatie concreet en zorg dat er geen spelfouten te ontdekken zijn. Op deze manier maak je de kans dat een afwijzing ontvangt op basis van je cv/motivatie, nog vóórdat je een sollicitatiegesprek hebt gehad, zo klein mogelijk.
2. Je enthousiasme kwam niet over
Een goede motivatiebrief is één, je enthousiasme daadwerkelijk overbrengen in een gesprek is een tweede. Misschien lag het aan de zenuwen. Misschien lag het aan je voorbereiding. Wanneer dit laatste de reden is van je afwijzing, is het vrij eenvoudig om het volgende keer beter te doen. Goede voorbereiding is voor jou dus heel belangrijk. Bedenk voorafgaand aan je volgende sollicitatiegesprek een aantal punten die je erg aanspreken in de functie, een aantal voorbeelden van eerdere projecten waar je trots op bent en een aantal competenties die naadloos aansluiten op de gevraagde kwaliteiten. Creëer ruimte om je gedrevenheid te tonen!
3. Het gesprek liep stroef
Het is vervelend dat het sollicitatiegesprek niet soepel verliep, maar gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk. Het is niet voor niets dat deze competentie in bijna iedere vacature te vinden is. Een moeizaam sollicitatiegesprek is voor veel werkgevers dan ook een reden om iemand af te wijzen. Bedenk daarom van tevoren wát je wil zeggen, en hóe je dit wil zeggen. Je kunt van tevoren ook alvast een aantal sollicitatievragen op papier zetten die je zelf graag wilt stellen. Dit zorgt namelijk voor een goede balans tijdens het gesprek. Je wordt hierdoor niet overdonderd door vragen en komt niet met je mond vol tanden te staan, maar bent ook niet continu aan het woord.
4. Te weinig ambitie
Als ‘te weinig ambitie’ de reden tot afwijzing van jouw sollicitatie is, is het een tikkeltje ingewikkelder om dit in de toekomst te veranderen. Ambitie tover je niet zomaar uit je mouw. Mis je die gedrevenheid en heb je geen concreet toekomstbeeld voor ogen? Dan is het misschien tijd om kritisch te reflecteren op jouw positie. Ben je tevreden met je huidige functie? Wat zou je nog willen bereiken? Welke middelen heb je nodig om dit te verwezenlijken? Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen in aanloop naar een nieuw sollicitatiegesprek.
Wanneer een toekomstige functie aansluit op jouw doelen en ambitie is het makkelijker om met veel enthousiasme een gesprek in te gaan. Ambitie is natuurlijk niet voor iedere baan noodzakelijk. Als je op zoek bent naar een baan die je leuk vindt en die ervoor zorgt dat je naast je werk leuke dingen kunt doen, maar die niet per se doorgroei biedt, is dat natuurlijk ook prima. Ambitie kan soms in de weg staan van het goed kunnen uitvoeren van je functie. Ben je afgewezen met als reden ‘te weinig ambitie’? Dan kun je overwegen om verder te zoeken naar een functie die minder gericht is op doorgroeien
Blijf solliciteren
Laat een afwijzing van je sollicitatie niet een reden zijn om het niet nog een keer te proberen bij een ander bedrijf. Niet elk functieprofiel sluit op jou aan en niet elk bedrijfsprofiel past bij jou. Of het gesprek nu een positieve of negatieve uitkomst heeft; solliciteren is een waardevolle en leerzame ervaring. Gebruik je afwijzing daarom in je voordeel en leer van je fouten. Op die manier zit je gegarandeerd snel op je (nieuwe) plek!