Misschien herken je het wel: je bent niet blij met je baan. Je klikt niet met je baas of met je directe collega’s, je salaris is niet om over naar huis te schrijven of misschien passen de werkzaamheden simpelweg niet bij je. Wat de oorzaak ook is, je gaat in ieder geval bepaald niet juichend naar je werk elke dag. Balen. Maar geen reden voor paniek. Wij vonden 6 positieve kanten aan deze negatieve periode in je carrière. Zit je er nog midden in? Houd deze punten in gedachten als je er even doorheen zit en put er kracht uit!
1. Je leert jezelf kennen
De eerste en misschien wel belangrijkste reden is toch wel dat je jezelf beter leert kennen. Waarom vind je je baan eigenlijk niks en wat kun jij er zelf aan doen om dit te veranderen? Vind je je werkzaamheden te weinig uitdagend? Dan zou je ook zelf initiatief kunnen nemen voor het uitbreiden van je takenpakket. En vind je dat de hoeveelheid werk onrealistisch hoog is? Dan kun je werken aan je planningsvaardigheden om het een beetje behapbaar te maken. Een baan waar je ongelukkig van wordt is vervelend, maar het ligt nooit 100% aan de ander. Als je slim bent probeer je er dus het beste van te maken door jezelf als werknemer te leren kennen en verbeteren.
2. Je cv wordt er altijd beter van
Hoe rot je tijd bij deze werkgever ook is, op je cv is het toch weer een extra regel onder je werkervaringen. Ook al sta je niet helemaal achter de werkzaamheden die je doet, wanneer je deze op een positieve manier verpakt is het toch weer een bouwsteen voor je verdere carrière. En bovendien: als je deze rotbaan niet had gehad, had je een gat in je cv moeten uitleggen!
3. Je weet beter wat je níet wil
Het voordeel van een rotbaan is dat je gaat dromen over wat je zou willen bereiken in je werkende leven. Je gaat nadenken over wat je mist in je huidige baan en bedenkt wat je in een toekomstige functie sowieso zou willen. Dat kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, maar ook eisen op het gebied van werkzaamheden of salaris. Een rotperiode helpt je na te denken over wat je wil en daarmee kom je er dus ook achter wat je absoluut niet wil.
4. Je persoonlijke netwerk wordt groter
Bij elke baan die je hebt, groeit je netwerk. Je leert nieuwe mensen kennen, die in een later stadium van je carrière van betekenis kunnen zijn. Wie weet is die ene collega waar je nu niet zo veel mee kunt, over een aantal jaren wel de schakel naar een andere baan. Vergeet dus vooral niet met je naaste collega’s te connecten op LinkedIn. Ook al zijn jullie misschien geen allerbeste vrienden/vriendinnen, het kan altijd interessant zijn om via dit sociale medium in contact te blijven.
5. Je leert veel over (slecht) leidinggeven
Heel vaak is slecht leiderschap een factor bij vastzitten in een rotbaan. Als een manager op tijd doorheeft dat je je baan geen bal aan vindt, zou hij of zij kunnen bijsturen of met je in gesprek kunnen gaan over andere mogelijkheden. Een manager die dit niet doet, kun je dus zien als een studieobject: wat zou jij zelf anders doen, of zou je in een toekomstige manager terug willen zien? Kortom: een uitstekende leerschool voor je eigen toekomst.
6. Je wordt beter in conflicten en confrontaties
In een rotbaan kun je veel leren over omgaan met conflictsituaties. Regelmatig zul je tegen frustrerende gebeurtenissen aanlopen, waarin je je kalmte moet bewaren en jouw mening op een heldere, objectieve manier moet kunnen overbrengen. Hoe meer confrontaties je hebt meegemaakt, hoe makkelijker het je zal afgaan om je rust te bewaren en beheerst over te komen. Een fijne eigenschap voor de toekomst! Zo zijn al die discussies met je baas of collega toch niet voor niks geweest.
Tijd voor een volgende stap!
Allemaal leuk en aardig, die voordelen van een rotbaan, maar op een gegeven moment is de maat toch echt vol en is het tijd om te maken dat je wegkomt. Kijk daarom eens bij de laatste vacatures van JouwICTvacature om te zien of er iets voor je tussen zit.
Hopelijk kun je je dan binnenkort herkennen in ons artikel: 5 tekenen dat jij gelukkig bent op je werk.